V resnično bogatem tednu, ki prihaja, bi vas ob osrednjem dogodku ob Svetovnem dnevu filozofije, ki ga soorganiziramo z UNESCO-m, večeru “Slovenskega filozofskega društva” z dr. Luko Trebežnikom in pogovoru z dr. Tomažem Grušovnikom radi opozorili tudi na nekaj spremljevalnih dogodkov, pri katerih bomo sodelovali ali jih izrecno podpiramo.

 

Prireditev v Kranju

Letošnji svetovni dan filozofije bomo v četrtek, 21. novembra 2019, v Mestni knjižnici Kranj obeležili z dvema dogodkoma –

predavanjem »Čemu filozofija danes« Marka Ogrisa ob 17. uri (dvorana);

in delavnico za otroke »Kaj je ideja?« ob 17. uri (pravljična soba).

Povzetek predavanja:

Zakaj filozofija, tudi v naši dobi, ostaja privilegiran kraj srečevanja človeka s samim seboj, obenem pa uporabna veda za razumevanje časa, v katerem živimo? Kako so različni misleci od antike do danes opredelili temeljna vprašanja, ki so, čeprav jih imamo za filozofska, po svoji naravi vendarle splošno človeška? Kako se v digitalni dobi lotiti branja filozofskih besedil?

Prireditev organizira Slovensko filozofsko društvo. Pridružite se nam pri filozofiranju!

 

Prireditev v Škofji Loki (kasnejši datum)

Ob branju zgodbice “Eksperiment” avstrijske filozofinje Daniele Camhy bomo skupaj raziskali vprašanje, ali so kakšne podobnosti med ljudmi in računalniki – ali računalniki lahko mislijo? Se z njimi lahko tudi pogovarjamo? Ali računalnik lahko postane naš prijatelj? Skupen razmislek bo moderirala filozofinja Tanja Pihlar.

Prireditev bo potekala 28.11., ob 18. uri v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka, Šolska ulica 6, Mladinski oddelek (Nama), 4220 Škofja Loka.

 

5. Slovenski kolokvij filozofije športa

Slovensko društvo za filozofijo športa in Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani vabita na letni kolokvij filozofije športa. Namen kolokvija je prikazati dejavnost filozofije športa in širše humanistike športa v Sloveniji ter vzpodbuditi dialoški razmislek ob pomembnih filozofskih vprašanjih, povezanih s športom.

Prireditev bo potekala 20.11., ob 16. uri na Fakulteti za šport v Ljubljani (predavalnica C), Gortanova ulica 22, 1000 Ljubljana.

 

Vabila na preostale dogodke, vključno s pet dni trajajočim Filozofskim maratonom 2019 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, najdete na uradni spletni strani Dneva filozofije.